Miten säästää vaatteiden ostamisessa & tilaamisessa: 7+1 vinkkiä

Miten säästää vaatteiden ostamisessa & tilaamisessa: 7+1 vinkkiä

Uusimpien muotivaatteiden shoppailu on monelle tapa piristää ja palkita itseään vaikkapa kovan työviikon päälle tai hankalan tentin jälkeen. Vielä kivampaa ajanvietettä on shoppailla mukavasti kotisohvalla nettiä selaillen.

Luottokortti viuhuu ihan huomaamatta ja koriin livahtaa sitä ja tätä ihanaa löytöä.

Monella on tavoitteena tarkkailla kulutustaan ja ostaa vain tarpeellista, säästyvä raha sijoitetaan mieluummin elämyksiin ja huolta kannetaan myös ilmaston muutoksesta. Silti ei tarvitse luopua oma tyylin mukaisista vaatteista, shoppailla voi myös harkintaa käyttäen. Muodikas ja omaan persoonaan sopiva asukokonaisuus antaa kummasti potkua arkeen ja tekee juhlasta juhlan. Tiedostava vaateshoppailija ostaa vaatteen, jota ensinnäkin tulee riittävästi käytettyä.

Mikäli et kuulu Kardashianien sukuun, on elämäsi todennäköisesti myös enemmän arkea kuin juhlaa, joten kannattaa panostaa samassa suhteessa myös vaatekaappiin. Yhtä juhlatoppia kohden tarvitaan melkeinpä kymmenen arkipaitaa. Mitä harvemmin ehdit tai haluat pyykätä, sitä enemmän kaapissa pitää olla kivoja vaatteita ”lähtövalmiina”.

Liian minimalistinen vaatekaappi johtaa helposti jatkuvaan pyykkäyskierteeseen, joka kuluttaa myös luontoa ja rahaa sekä aikaa. Vaatteet ja kengät myös kuluvat käytössä ja niiden on hyvä antaa levätä käyttökertojen välillä.

1. Ajoita ostokset oikein – hyödynnä alennusmyynnit

Ajoitus on helpoin tapa säästää vaatehankinnoissa. Alennusmyynnit ovat parhaimmillaan jopa 80 % ja pienempiä välikausialennusmyyntejä järjestetään myös isojen alennusmyyntien välissä. Periaatteessa alennusmyynnit ovat vuoden alussa, heti joulun jälkeen ja silloin myydään syksyn ja talven vaatteet kevään tieltä pois. Toinen pääsesonki on juhannuksen jälkeen, jolloin myydään pois kevään ja kesän vaatteet.

Vuodenaikoihin nähden alennusmyynnit ovat hyvissä kohdissa. Usein oikea talvisää alkaa vasta vuodenvaihteessa ja alennuksessa on juuri talvitakit, saappaat ja lämpöiset asusteet. Kesän vaatteet saa kätevästi alesta heti loman alkaessa juhannuksen alennusmyynnistä. Moni liike ja nettikauppa ottaa myös varaslähtöjä alennusmyyntiin ja aloittaa noin viikkoa aiemmin. Suomessa alennusmyynnin kesto on rajattu 3 viikkoon. Ostoksille kannattaa suunnata heti alen alussa, jotta saa parhaat päältä ja valikoima on parhaimmillaan. Uudelleen kannattaa iskeä vielä alen lopussakin, kun prosentit paranevat ja ovat usein jo 70 % tai ylikin.

Pienempiä kausialennusmyyntejä järjestetään myös näiden välissä, usein kevätvaatteiden vaihtuessa kesävaatteiksi ja syksyn talveksi. Nämäkin muutokset tapahtuvat kaupan rekeissä paljon ennen kuin säät oikeasti ovat kesäisiä tai talvisia. Pikkujoulukaudella kannattaa hyödyntää marraskuun lopun Black Friday, jolloin juhlavaatteet on monessa nettiputiikissa reippaassa alessa.

Alessa on fiksua ostaa ainakin urheiluvaatteet, sukat ja alusvaatteet, joita sesongit eivät pahemmin heilauta. Viimeisimpään trendihärpäkkeeseen tarttuminen ei välttämättä kannata, se näyttää edellisen sesongin trendiltä jo kuukauden – parin kuluttua. Perusvaatteet, farkut, t-paidat, yksinkertaiset neuleet ja mekot ovat ajattomia perusvaatteita, joita alesta kannattaa metsästää. Usein alessa on varaa myös ostaa pikkuisen parempaa laatua ja merkkiä, kuin mihin normaalisti olisi varaa. Jos vielä malttaa noudattaa väreissä ja kuoseissa hyvää itsekuria, pääsee jo rakentamaan toimivaa peruspuvustoa, johon voi sitten hallitusti yhdistellä rohkeitakin värejä ja trendijuttuja, joihin ei kannata panostaa turhan paljoa rahaa.

2. Älä osta turhaa

Jos ostaa turhaa, ei aitoa säästöä synny. Alessakaan ei kannata riehaantua ostelemaan pelkkää määrää ja saman tyyppisen vaatteen eri versioita. Ostoksille kannattaa suunnata vasta kun on käynyt kaappinsa läpi ja huomannut arkeen tai juhlaan valmistautuessa, että pukeutuminen tökkää jonkin tietyn tyylisen vaatteen puuttumiseen.

3. Valitse milloin ja mihin

Alennuskylttien kirkuessa kannattaa oikeasti pysähtyä miettimään, mihin tilanteeseen eteen tulevan vaatteen voisi laittaa päälleen ja olisiko se silloin täydellinen valinta. Hyvänä nyrkkisääntönä voi miettiä, toimiiko vaate vaikka työhaastatteluun, isoon juhlaan tai uusien appivanhempien tapaamiseen tai törmätessään sattumalta eksään kaupungilla. Näissä elämän testeissä mikään ”ihan kiva” ei riitä.

4. Muista ostaa vain vaatteita, jotka sopivat yhteen omistamiesi asujen kanssa

Hyvä pukeutuminen rakentuu yhteensopivista tai oikealla tavalla ristiriitaisista palikoista. Jos kiva vaate ei sovi yhteen minkään muun omistamasi vaatteen kanssa, se kannattaa jättää ostamatta tai suostua ostamaan saman tien kokonaan uudentyylinen asukokonaisuus. Pinterest on hyvä lähde kun miettii, miten tietyn vaatteen voisi yhdistää ja pukea. Sinne kannattaa koota tauluja, joista näkee omaan tyyliin sopivaa juhla- ja arkipukeutumista. Monelle tyylinsä kanssa kipuileville auttaa taustatyö netissä. Kivoissa nettikaupoissa on myös mahdollisuus merkata suosikeiksi tiettyjä vaatteita ja silloin löytää ne nopeasti alen alkaessa. Hyvin palveleva verkkokauppa ruokkii myös ideoita pukeutumiseen ja näyttää, miten vaatteet ja asusteet puetaan trendikkäästi.

5. Tarkista toimitusmaksut

Nettikauppojen toimitusmaksuja kannattaa myös verrata, monessa kaupassa toimitetaan tietyn summan ylittävä tilaus maksutta. Etukäteen kannattaa tarkistaa myös, onko palautus maksutonta ja miten paljon siitä on vaivaa. Jos haluaa tilata vain edullisia tuotteita, kannattaa tilata kaverin kanssa yhdessä, jotta säästyy toimitusmaksulta tai saa sen ainakin puolitettua.

6. Pese vaatteet oikein

Säästöä syntyy myös vaatteita oikein hoitamalla, pesuohjeen noudattaminen ei ole tylsää marttailua, vaan ihan toimiva tapa varmistaa, että lempivaate säilyy hyvänä pesu- ja silitysrumban läpi. Luonnonkuituja, villaa ja silkkiä sisältävät vaatteet puhdistuvat myös tuulettamalla. Mitä kovempi pakkanen, sitä nopeammin kannattaa kiikuttaa vaateaarteet ulos tuulettumaan. Näppärä korjausompelija on korvaamaton, hän lyhentää ja pidentää lahkeet, vaihtaa vetoketjut ja ompelee repsottavat helmat nopeammin kuin taviskuluttaja saa langan neulansilmään. Toinen luottopakki on suutari, jolle kannattaa kiikuttaa kengät korkolapun vaihtoon jo ennen kuin korko on kulunut piloille. Suutarilta kannattaa ostaa myös kotiin oikeat tuotteet nahkakenkien hoitoon.

7. Osta vaatteita aina suoraan käyttöön

Yleensä vaatteita kannattaa ostaa siihen elämäntilanteeseen, jossa juuri nyt on ja siihen kokoon joka on nyt oikea. Liian pienet tavoitehousut vaatekaapissa vetävät mielen matalaksi joka kerta, kun ne näkee ja niihin käytetty raha on useimmiten hukkaan heitettyä. Aitoa säästöä syntyy, kun ostaa vaatteita, jotka tulevat käyttöön. Minimalismin nimeen vannovat poistavat vaatekaapistaan yhden tai kaksi vastaavaa vaatetta joka kerta kun hankkivat yhden uuden, näin vaatteiden määrä pysyy hallittavissa eikä kaappi paisu vuosien myötä yli äyräidensä.

+1 Vertaa hinnat hintavertailussa

Kyllä. Hintojen vertaaminen kannattaa aina. Käytä Muotivaate.net -sivuston kätevää hakua tai klikkaa itsesi vasemmalta haluamaasi kategoriaan. Hintavertailumme kerää yhteen useiden verkkokauppojen tuotteet, hinnat ja tarjoukset – joten sinä voit löytää halvimmat hinnat ja parhaat tarjoukset yhdeltä sivustolta! Vertailu kannattaa aina.